Zaostrog i Makarska rivijera

znamenitosti i kulturna baština

Bogata povijesna i kulturna baština

Uzmite predah od sunca i mora i zavirite u kulturnu i povijesnu baštinu Zaostroga! Ne propustite posjetiti franjevački samostan Sv. Marije iz 14. stoljeća, najvažniji kulturni, vjerski i prosvjetni spomenik današnjeg Zaostroga, ali i cijelog makarskog primorja. Samostan se nalazi oko 300 metara od Apartmana Plana, uz Veliki mul, a možete ga posjetiti svakim danom od 16 do 19 sati.

Stoljetna povijest

Iako prvi pisani spomen Zaostroga datira tek iz 15. stoljeća, brojna nalazišta svjedoče da je područje mjesta bilo naseljeno još u dalekoj povijesti. Na Viteru je pronađen granitni ručni žrvanj iz mlađeg kamenog doba, niz nekropola (gomila) dokaz su da su područje naseljavali Iliri, a pronađeni su i razni spomenici iz doba antike: reljef plesača i frulaša u ilirskoj narodnoj nošnji, nadgrobni spomenici i reljef boga Mitre.

Slavenski naziv mjesta Ostrog , kojeg spominje i bizantski car Konstantin, nastao je nakon stoljeća sedmog i dolaska Hrvata u ove krajeve. Tijekom srednjeg vijeka utvrda Ostrog nalazila se u brdu ispod Malog Vitera, a kasnije se u podnožju brda Šapašnik razvilo novo naselje Zaostrog. Iako je naseljavanje stanovnika iz gornjeg sela na obalu počelo u 17. stoljeću, mjesto se u cijelosti preselilo na obalu tek nakon potresa 1962. Preseljenjem na obalu počinje se s razvojem turizma.

Staro, gornje selo i do danas je sačuvalo tajne prošlih vremena i nekadašnjeg načina života. Preporučujemo štenju do izvora hladne, čiste biokovske vode, zatim obilazak mjesnog groblja i gotičke crkve Sv. Barbare, crkvice sv. Roka iz 17. st. te novije crvke sv. Barbare iz 19.st.

Samostan Sv. Marije, povijesni i kulturni dragulj Zaostroga

Franjevački samostan Sv. Marije riznica je brojnih kulturnih i povijesnih artifakata, a sadrži i bogatu knjižnicu s preko 20.000 književnih radova te arhivski fond. U samostanu se, između ostalog, nalazi galerija slika Mladena Veže, jednog od najpoznatijih hrvatskih slikara, etnološka zbirka te botanički vrt u kojem se nalazi preko 250 različitih biljaka.

U Samostanu se školovao, zaredio i napisao sva svoja književna djela najslavniji povijesni stanovnik Zaostroga , poznati hrvatski pjesnik, književnik i filozof fra Andrija Kačić Miošić. Samostan, koji se po njemu često naziva i „Kačićev samostan“ ujedno je i mjesto gdje je proživio svoje posljednje dane te umro 1760. godine.